Ďalšie umiestnenie Sagana na Tour: To už snáď nie je ani možné

09.07.2015 Celý región

Le Havre 9. júla (TASR) – Slovenský cyklista Peter Sagan skončil v 6. etape (Abbeville - Le Havre, 191 km) cyklistických pretekov Tour de France na druhom mieste. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo si tak v ročníku 2015 pripísal štvrté pódiové umiestnenie (trikrát druhé miesto, jedenkrát tretie). Sagana predstihol o dve sekundy Zdeněk Štybar (Etixx-QuickStep), ktorý sa z etapového vavrínu tešil pri svojom premiérovom štarte na Tour.

„Počítal som s tým, že sa bude opäť jazdiť na Cavendisha. Cítil som, že by som to mohol skúsiť a tak som to skúsil,“ povedal v cieli Štybar. Kilometer pred cieľom sa do nepríjemného pádu zaplietol nemecký líder priebežného poradia Tony Martin. Už v úvode etapy, ktorá sa išla okolo pobrežia Normandie, sa dostala do úniku trojica v zložení Perrig Quemeneur (Europcar), Kenneth Vanbilsen (Cofidis) a Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka). Po 23 kilometroch malo trio náskok ôsmich minút a klesať začal až pred prvou horskou prémiou. Bod do boja o bodkovaný dres si na Cote de Dieppe (4. kategória, 1,8 km, 4%) pripísal Teklehaimanot. Po krátkom zjazde nasledoval hneď Cote de Pourville-sur-Mer (4. kategória, 2 km, 4%) a úspešný Eritrejčan s ďalším bodom sa v súboji o vrchársky dres zaradil vedľa Španiela Joaquima Rodrígueza.

Náskok trojice, ktorá nevzdávala svoj boj a jej jazdci sa striedali vo vedení, sa postupne scvrkával a dopredu sa v pelotóne predrali Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) a Chris Froome (Sky), ktorí sa takto snažili minimalizovať riziko pádu. Jedinú šprintérsku prémiu etapy na Saint Leonard rozhodol vo svoj prospech domáci Quemeneur. Do boja sa z pelotónu pustila šestica najrýchlejších aj so Saganom, ktorý si napokon pripísal 9 bodov. Prémiu využil Thomas Voeckler (Europcar), ktorý vyštartoval za trojicou na čele. Bol na poslednej horskej prémii na Cote du Tilleul (4. kategória, 1,6 km, 5,6 %) ukoristil opäť Teklehaimanot a hneď pri svojej premiére na Tour sa oblečie do bodkovaného. Pelotón iba postupne ukrajoval z náskoku trojice a 15 km pred cieľom klesol po prvý raz pod minútu. Svojim dvom kolegom ukázal chrbát Vanbilsen, no náskok 25-ročnébo Belgičana na pelotón bol iba tridsať sekúnd a jeho nádej klesala. Tri kilometre pred cieľom napokon prišiel koniec a začala špurtérska bitka. Sagan išiel do technického záveru zo siedmeho miesta a napokon došpurtoval druhý za Štybarom. "To už snáď nie je ani možné," cituje Saganove slová v cieli internetový portál pluska.sk. "Ale nie, som v pohode. Spravil som to najlepšie, čo som vedel. V posledných kilometroch som sa cítil veľmi dobre. Každý očakával, že dnes vyhrám, že je to etapa pre mňa. Ale toto sú preteky. Nemohol som ísť skôr, ak by som začal príliš skoro, v závere by som nemal sily na špurt. Čakal som a všetci spolu so mnou. Je to smiešne, ale je to tak. Zdeňkovi to však prajem, je to super chlapík," dodal slovenský jazdec.


6. etapa (Abbeville - Le Havre, 191,5 km):

1. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick-Step) 4:53:46 h,
2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) +2 s,
3. Bryan Coquard (Fr./Europcar),
4. John Degenkolb (Nem./Giant),
5. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing),
6. Tony Gallopin (Fr./Lotto),
7. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team MTN),
8. Davide Cimolai (Tal./Lampre),
9. Julien Simon (Fr./Cofidis),
10. Gorka Izagirre (Šp./Movistar) všetci rovnaký čas

Priebežné poradie:

1. Tony Martin (Nem./Etixx - Quick-Step) 22:13:12 h,
2. Chris Froome (V. Brit./Team Sky) +12 s,
3. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) +25,
4. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) +27,
5. Tony Gallopin (Fr./Lotto) +38,
6. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing) +40,
7. Rigoberto Uran (Kol./Etixx - Quick-Step) +46,
8. Alberto Contador (Šp./Tinkoff - Saxo) +48,
9. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick-Step) +1:06 min,
10. Geraint Thomas (V. Brit./Team Sky) +1:15

Bodovacia súťaž:

1. Andre Greipel (Nem./Lotto) 161 b.,
2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) 158,
3. John Degenkolb (Nem./Giant) 120,
4. Mark Cavendish (V. Brit./Etixx - Quick-Step) 94,
5. Bryan Coquard (Fr./Europcar) 86,
6. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick-Step) 63,
7. Tony Martin (Nem./Etixx - Quick-Step) 60,
8. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing) 58,
9. Perrig Quemeneur (Fr./Europcar) 46,
10. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team MTN) 45

Vrchárska súťaž:

1. Daniel Teklehaimanot (Eritrea/Team MTN) 3 b.,
2. Joaquim Rodriguez (Šp./Katuša) 2,
3. Michael Schaer (Švajč./BMC Racing) 1,
4. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff - Saxo) 1,
5. Thomas De Gendt (Belg./Lotto) 1,
6. Chris Froome (V. Brit./Team Sky) 1
 

Vyberte región